Leenderd van den Tempel ...10 Mei 1937..†..12 Okt 2006..† 

Opa Baard :-)

     

12 Oktober 2006 is van mij weg gehaald, 10 jaar te vroeg, mijn vader, mijn beste vriend ...mijn alles.

     ...Rust zacht mijn lieve vader.

... Het stuk dat ik heb geschreven voor op mijn vaders crematie.

Voor mijn vader

 

Onze vader was een man apart, vanaf zijn 18de is hij begonnen met vlinders vangen het was zijn passie en zijn liefde voor de natuur.

Nu zo veel jaren later heeft hij dus een mooie verzameling gemaakt met ik denk wel zo 5000 vlinders waaronder ook bijzondere.

Hiervoor ging hij altijd voor een aantal weken weg het buitenland in en vaak ben ik als klein meisje met hem mee gegaan maar ook mijn zus en broer.

Persoonlijk heb ik hele mooie en goede herinneringen daar aan over gehouden en koester die ook dat ik dat met hem heb mogen mee maken.

Zo heb ik een herinnering dat we in een berg stuk liepen en een hele grote gele vlinder zagen vliegen en natuurlijk ging mij vader er achter aan maar helaas voor hem de vlinder was hem te snel af hij vloog te hoog.

Over deze vlinder heb ik later nog vaak met hem gesproken omdat het een bijzondere was omdat hij groot en te geel was, mijn vader heeft in veel boekjes zitten kijken of hij hem kon vinden en welk soort het geweest kan zijn en hij had wel een vermoede maar helaas de vlinder was niet gevangen dus kon hij het niet met zekerheid zeggen onder welk soort de vlinder weg te zetten was.

Pa was pas nog even voor een paar weken weg geweest niet al te ver wand hij had in de loop der jaren wat gezondheid problemen gekregen waaronder dotteren in zijn lies en later ook een pacemaker en in de hiervoor liggende vakantie een klaplong gehad maar toch voelde hij zich goed genoeg om toch nog even weg te gaan en zijn arts had hem groen licht gegeven.

In zijn laatste vakantie dagen had hij niet veel gevangen maar toch wel een paar en had mij verteld dat er toch wel een paar bijzondere weer bij zaten, bij die was het blauw te donker of te licht of dat vlekje hoort weer net die of die kleur te zijn.

Ik vroeg ook altijd aan hem als hij belde vanuit het buiten land ; En paps nog wat gevangen? En soms dan was het nou nee het is erg droog hier heb nog niks gezien of juist ja heb geloof ik wel weer iets wat ik nog niet heb.

Pappa ving vlinders maar makte ze echt niet allemaal dood, nee hij keek goed of wat hij gevangen had of hij die ook echt nodig had en ja zat er één bij die hij in zijn verzameling gebruiken kon dan makte hij hem dood met speciaal spul en spande hem op in zijn zelf gemaakte kistje die in zijn vlindertas zat, ja dat tasje was zijn alles daar zaten de spullen in die hij nodig had en ook zijn netjes makte hij zelf.

Ja onze vader was heel creatief en gelukkig hebben wij kinderen dat van hem geërfd, mijn zuster is erg creatief met poppenhuis dingen prutsen en mijn broer heeft ook gouden handjes en goed inzicht in kleuren en vormen, hij is begonnen aan air bruusk en daar was mijn vader trots op wand als hij bij mijn broer was geweest en bij mij dus op de koffie kwam elke zondag heeft hij mij verteld dat zijn zoon een scooter aan het spuiten was en ook zij panelen van een pc kast maar ook met zijn huis verbouwen, ik zelf heb het ook ik kan redelijk goed tekenen en bewerk graag dakpannen maar de laatste tijd zie ik in mijn pc als een grote creatieve mogelijkheid voor sites te maken.

Onze vader was ook reclame ontwerper en heeft veel reclame gemaakt voor de posthoorn in Puttershoek en zelfs voor de bekende discotheek Alcazar gewerkt, er was zelf een weekend dat wij bij hem waren en dat mijn vader was uitgenodigd in de Alcazar met zijn kinderen en toen hebben ze voor ons de bellen machine aan gezet, ja dat zal even diep denken zijn voor mijn zus en broer maar ik weet het nog goed.

Ik zelf heb het altijd heel fijn gevonden bij mijn vader en in de loop der jaren nadat ik ouder werd, werd onze band ook echt sterker, hij is en was mijn alles.

Pa gaf niet veel of zeg maar gerust niks om luxe voor hemzelf nee dagen bruine bonen eten met gehakt omdat dat zo goed koop was en ach dat vond hij lekker en kleding nee die broek kan best nog wel 5 jaar mee en die trui ook maar had één van zijn kinderen iets nodig dan trok hij zo zijn portemonnee of ging met één van ons mee om bijvoorbeeld een nieuwe mobiel te halen.

Ik kan wel zeggen pa was gierig voor zichzelf maar dus echt niet voor zijn kinderen en later ook niet voor zijn kleinkinderen.

Het enige waar hij niet gierig in was voor zich zelf was een goede auto om mee op vakantie te gaan, dat moest in orde zijn ja,ja,ja wand pa verbouwde zijn bus naar een soort van camper waar hij dan een bed in had gemaakt en aan de linker kant een heel kasten wandje en noem maar op om zijn vakantie spullen veilig en stevig in op te bergen.

Mijn vader heeft ook best veel ellende over zich gehad maar bleef altijd klaar staan voor zijn drie kinderen, hij heeft gevochten voor zijn bezoek recht over ons.

Ook gingen we als we bij hem zaten veel naar de Efteling en natuurlijk langs zijn ouders in Schiedam bij onze opa en oma van den Tempel.

Ik zelf de jongste telg van de familie van den Tempel heeft het leven geschonken aan het eerste kleinkind van hem, een dochter Amy Michelle gelukkig heeft oma van den Tempel de moeder van mijn vader dit ook nog mee mogen maken en er staan bij mijn vader allemaal foto’s van zijn nu zes kleinkinderen waar hij echt beren trots op was.

Pa hield echt ziels veel van zijn kleinkinderen en ik weet dat het eigenlijk een wens van hem was om toch nog is één van die kleinkinderen mee te mogen nemen op vakantie maar helaas pa dat is niet gelukt wel hebben vijf (foutje haha vier moet ut zijn ;-) van de kleinkinderen de laatste jaren bij hem mogen logeren en dat was voor mijn vader echt een feest hij heeft echt genoten van de kleinkinderen.

Stuk voor stuk waren ze uniek voor hem elk kleinkind dé hem wel wat, Amy heeft die groot zien worden van een baby naar een puber nu van dertien en Ashley is tja toch wel het oogappeltje van hem, die twee hadden echt een sterke band met elkaar en hij hielp haar ook met rekenen omdat ik dat gevraagd had aan hem omdat ik daar zelf niet goed in ben maar ook op Leon was mijn pa gek op, het voetballen wat hij doet daar vertelde mijn vader mij over als hij bij mij was en dat hij lego bouwen zo gaaf vind.

Ook bij mijn derde kindje waarbij ik de zwangerschap met 21 weken gestopt heb omdat hij een bijzondere hart afwijking had heeft hij mij gesteund en met mij daar over gepraat dat heeft mijn vader erg aangetrokken.

Ik kreeg gelukkig nog een zoon Rick en ook daar was pa gek mee, hij ging meestal op zondag middag als het mooi weer was even met hem en Ashley naar buiten naar de speeltuin en pa heeft echt genoten van de keren dat ook hij is blijven logeren bij hem, Rick was gek op de treinbaan.

Ook de laatste telg in de familie onze Denice vond mij pa een schat zo mooi meisje met van die mooie blauwe kijkers, gelukkig heeft pa haar verjaardag nog mee mogen maken dit jaar, hij heeft het echt naar zijn zin gehad die dag.

Pa heb ik 8 oktober voor het laatst gezien, hij nam nog 3 grote stenen mee uit mijn tuin voor bij hem in zijn tuin, het was als elke zondag met de kids spelen, vragen of er nog belangrijke post was en het gebruikelijk bakkie koffie drinken en met weg gaan even met Ashley en Rick de straat door in zijn bus maar op die zondag zij hij mij nog iets hoe het te spraken kwam weet ik niet meer maar hij zij mij ; Och lies ik leef nog wel 10 jaar hoor! …Nou niet dus, vier dagen hierna had ik hem nog middags aan de telefoon om af te spreken voor de zondag dat me zus mee zou komen en dat ik de stort geregeld had en dat hij maandag wilde komen en blijven slapen bij mij zodat we dinsdag naar CWI in Rotterdam konden gaan en de week daarop zou hij twee van mijn kinderen te logee willen, alles was geregeld en hij zij me nog dat hij in de tuin bezig was, oké pa tot zondag dan.

En die donderdag 12 oktober na mijn telefoon gesprek is hij van ons af genomen en nu zal het voortaan heel erg stil zijn op de zondagen.

Mijn vader was mijn alles, een vader, een goede vriend en een geliefde opa.

Pappa ik hou zo veel van jouw en ik mis je, we wilde nog zo veel doen en zouden nog zo veel doen maar helaas het kan niet meer.

 

Liesbeth, xXx Mis je papa. . .

*****************************************************************************************************************************************************

 

De Vlinders van Mijn heer Prikkebeen...

 

L Van Den Tempel (1937-2006) had een voorbeeldig geprepareerde en systematisch ingedeelde verzameling meest Europese dagvlinders met een telling van 7500 stuks verdeeld over vele families, waaronder zeldzame soorten. De heer Van Den Tempel bleek een onbekende in entomologische kringen en het is dankzij zijn nabestaanden dat zijn levenswerk behouden is gebleven en zal in de collectie van het Natuur Museum Rotteredam worden geïntegreerd.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam , Westzeedijk 345 , www.nmr.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Vlinderkast.

 

De zelfgemaakte Vlinderkast hier achter bevonden zich in de 80 mooi goed afgesloten bakken met dagvlinders, tien op één rij.

 

 

14 April 2007 Liesbeth & Amy M. in het NMR bij de kast waar één van de lades tentoongesteld werd.

***************************************************************************************************************************************************************

Zijn Creativiteit...

 

 

 

MM&BB

Lies