...Ooit schreef ik eens voor een chat nieuwsbrief...

Op heksenrecht zul je bouwen, in ware liefde en vol vertrouwen.
Leef en laat de anderen leven, houd maat bij nemen en bij geven.
De cirkel zul je driemaal keren, en al het bozen eruit weren.
Je spreuken zijn gevat in rijm, en zullen daardoor werkzaam zijn.
Een vriendelijk oog, aanraken teer, toehoren voor spreken dat is de leer.
De wassende maan vraagt rechtsom en even, dans dan, en breng het Pentakel tot leven.
Maar huilt een weerwolf bij ijzer hard, draai links bij maan in het laatste kwart.
Is de maangodin in haar nieuwe stand, druk dan twee kussen op haar hand.
Wees gereed bij volle maan, hartstocht mag haar weg dan gaan.
Staat de stormwind krachtig noord, strijk het zeil en sluit de poort.
De zuidenwind doet harten ontbloeien, ook jij kunt dan van liefde gloeien.
Wind uit het oosten brengt nieuws aan het licht, bereid je voor, feest is in zicht.
Heeft de westenwind de heerschappij, voor dolende zielen is het onrustig tij.
Negen houtblokken onder de ketel zijn goed, verbrandt ze snel in zachte gloed.

De wijze boom der Godin telt jaren veel, breng hem schade toe, dan is haar vloek je deel.
Komt het jaarwiel bij Beltane te staan, steek dan de vreugdevuren aan.
Is het rad bij Joel beland, ontsteek de fakkels, Pan heerst in het land.
Verzorg de planeten toegewijd, met de zegen der Godin word je verblijd.
Het kabbelende water is je geweten, werp een steen om niet te vergeten.
In nood zul je, je waardig weren, en geen bezit van je naaste begeren.
Laat je niet met de dwazen in, het is slecht voor jezelf en heeft geen zin.
Zijn welkom en afscheid warm getoond, met geluk in het hart word je beloond.
Door de wet van drie laat je, je leiden drievoudig goede en drievoudig slechte tijden.
Wanneer tegenspoed je het licht berooft, draag dan een ster voor op je hoofd.
Wie je lief heb, zul je niet bedriegen, anders zullen ook zij jou beliegen.
Nog acht woorden, neem die niet mild, schaadt het niet, doe dan wat je wilt.

Bij hekserij denken mensen snel aan vrouwen met grote neuzen en wratten die rond vliegen op bezems en de duivel vereerden en dus slecht zijn.
Niks daarvan is waar en kom alleen in de sprookjes voor zoals bij Hans en Grietje en Doornroosje en vele andere mooie sprookjes ( http://members.lycos.nl/efteling1972 ).
Tegenwoordig kunnen we op internet zoeken en lezen en praten of zelfs een cursus gaan volgen om te leren wat hekserij werkelijk is of beter gezegd inhoud.
Wicca is een prachtige, krachtige spiritualiteit die veel gemeen heeft met indiaanse en andere inheemse religies.
Het is de snelst groeiende religie, overal zie je het opduiken met name in Groot-Brittannië, Europa en de VS, het is dus duidelijk dat de wicca beweging vrij sterk groeit.
De verantwoordelijkheid voor het leren en groeien binnen het gekozen spirituele pad ligt bij het individu zelf al kent de wicca gemeenschap wel enkele gevestigde tradities, (“Coven’s een wicca orde met een wicca priester of Druide”)
Heksen noemen zichzelf niet wicca (‘wijs’ in het Angelsaksisch) omdat ze geloven dat ze meer of dingen beter weten dan anderen maar omdat dit van oudsher verwijst naar mensen die met de natuur en magie werken.
In de wicca is wijsheid meer een doel dan een uitgangspunt en is het leren een continu proces.
Sommige wicca’s vereren een god en een godin, terwijl andere een godin vereren die beide rollen in zich verenigt, ook werken wij in harmonie met de seizoenen en getijden van de aarde en de bewegingen van de maan, planeten en sterren.
Wicca’s hechten veel waarde aan ‘samenhang’ aangezien volgens ons, alle dingen en wezens onderling verbonden en van elkaar afhankelijk zijn.
Het symbool voor dit besef van samenhang is het web “beter bekent als het Pentagram”, dit verwantschap is in al onze rituelen en gebruiken verwerkt, of het nu gaat om genezing spreuken, riten om de seizoenen in te luiden of veranderingen in ons leven.
Als een deel van het web schudt, trilt de hele structuur dus moeten we zeker weten dat onze handelingen niet schaden, wat één persoon schaadt, schaadt ons allen.
Een kernprincipe dat alle wicca’s verenigt en dat we de ‘Wicca Rede’ noemen, luidt : ‘Doe wat u wilt, mits het niemand schaadt’ (‘Harm None, Do What Ye Will’).
Erkenning, respecteren, liefde in onze relatie met alle wezens voorop te stellen en ervoor te zorgen dat dus niemand wordt geschaad.
Wat wicca dus echt niet is, is het aanbidden van de duivel en of vloeken uitspreken of macht over anderen willen verwerven, “wat black wicca wel is, ga hier nooit mee aan de gang als u de wicca kant op wilt”.
Wicca is een vrolijke, feestelijke en verantwoordelijke spirituele stroming en ook een oud geloofsovertuiging.
Ik zelf als wiccan (witch) verdiep me in zelfontplooiing, milieu, magie en spiritualiteit en een hechte voeling met de natuur en respecteert en adviseert iedereen ‘niemand te schaden’.Yep I’m a Witch

…In het oude China werden oneven nummers verbonden aan Yang, het mannelijke en uitzendende dynamische, alle even getallen werden verbonden aan Yin, het vrouwelijke en de ontvangende.…De betekenis van getallen...
Hier onder is de basis beschreven van de Hebreeuwse en Griekse numerologie.
Numerologie richt zich op de diepere betekenis van letters, getallen en symbolen.

0, Onbeperkte tijd en ruimte, een vicieuze cirkel zonder begin of einde.

1, Eenheid, afzonderlijk en stabiel, het begin en het einde, de geest, eenzaamheid, materiële welstand en staat onder invloed van de Zon.

2, Het eerste vrouwelijke getal, mening, keuze, tweestrijd, licht/donker, dag/nacht, het symboliseert vader Hemel en moeder Aarde in het heilige huwelijk voor vruchtbaarheid, dood, wetenschap, generaties, tweedeligheid, helderziendheid en het staat onder invloed van de Maan.

3, Het eerste mannelijke getal ( 1 is een apart geval), de 3-éénheid vader, moeder en het kind en de Drievoudige Godin en daardoor een zeer krachtige geluksgetal, vruchtbaarheid, schepping, evenwicht, de geest, vrede, gerechtigheid, potentie, kracht, gematigdheid, vroomheid en staat onder invloed van Jupiter.

4, Vier ook wel de “fontein der natuur’ genoemd, evenwichtig cijfer, fysiek, materieel, symbool voor de vier elementen in de natuur, harmonie, kracht, vitaliteit, onstuimigheid, rechtvaardigheid, balans en staat onder de invloed van Uranus.

5, Een samenvoeging van drie (mannelijk) en twee (vrouwelijk) en symboliseert het huwelijk, spiritueel, essentie, het vijfde element en het getal van de seks, het pentagram is een magisch en spiritueel symbool van grote kracht en waarvan de punt naar de Hemel wijst, verzoening, gezondheid, mens/geest, hartelijkheid, afwisseling, vitaliteit, vooruitziende blik en staat onder invloed van Mercurius.

6, Het perfecte getal, de zes puntige Davidsster betekend perfectie en integratie, tegengestelden gaan in elkaar op in de verbonden driehoeken, tijd, de wereld, harmonie, schoonheid, eerlijkheid, affectie, toereikendheid, liefde en staat ook onder de invloed van Liefde.

7, De heiligste en magische van alle getallen, het is een combinatie van de heilige drie (geest) en de vier van de natuur elementen (drie voor potentie en vier voor evenwichtige), leven, perfectie, dromen, gezondheid, fortuin en staat onder invloed van Neptunes.

8, Ook wel ‘de weg van de slang’ genoemd omdat men door keuzes en tegenstellingen heen vecht om op het pad naar wijsheid te komen, evenwicht, sterk, voorspoed, oorzaak, gevolg en gerechtigheid, intuïtie, solide en staat onder invloed van Saturnus.

9, Een magisch cijfer omdat wanneer men een handeling negen keer herhaald het een teken is van perfectie en voltooiing zowel in religie als in de magie, enkelvoudige cijfer dat symboliseert het einde omdat er geen nieuwe cijfers meer volgen, een krachtig geluk getal (3x3), grenzen, zelfdiscipline, harmonie, oceaan en horizon (vijf van het huwelijk en vier van rechtvaardigheid) en staat onder invloed van Mars.

10, Wie niet weg is, is gezien , ouderdom, geloof, macht, geheugen en noodzaak.

11, Ook wel het gekken getal genoemd (11de van de 11de) , intuïtie, idealisme, lichtbron, vindingrijkheid, onderbewustzijn, fantasie.

13, Voor vele het ongeluk getal (vrijdag de 13de ) , vermijd zwarte katten en wandel niet onder een trap door hihi

22, Tweeëntwintig is het ‘meestergetal’ hierin bevind zich alle belangrijke kwaliteiten en kenmerken van de andere getallen.

Dwergen/Kabouters
De Kabouter valt natuurlijk onder de kleine natuurgeesten (Aardmannetjes) die bij het element aarde horen.
Het zijn kleine soms iets misvormde persoontjes met een lange baard en een puntmuts op die voornamelijk veel onder de grond verblijven.
Kabouters leven veel al in de natuur zoals in een dicht begroeid bos en in de bergen van het buitenland maar er zijn ook Kabouters die bij de mensen in huis verblijven.
Een enkel mens kan ze zien maar veel al zorgen Kabouters er voor dat ze juist niet ontdekt word door de mens, komt u er toch achter dat er een Kabouter in uw huis schuilt verzorg hem of haar dan goed door glimmende dingen en of koekkruimels in een hokje te leggen.
Een Kabouter toon dan zijn of haar dankbaarheid door de mens/bewoner te waarschuwen voor gevaar en verkeerde dingen die hun verzorger kunnen beschadigen.
De Kabouter onderhoud de natuur dat is zijn/haar taak, doet de Kabouter dat niet of niet goed dan zal hij/zij minder energie kunnen laden met alle gevolgen van dien.
Een Kabouter kan woest worden als hij of zij ziet dat zijn natuur omgeving word beschadigd, daarom wees altijd goed voor de planten, dieren en paddestoelen in het bos.
Volgens een legende komen de Dwergen/Kabouters uit het lichaam van de gevallen reus ‘Ymir’ en de goden hebben de Dwergen de kennis en de magie gegeven zodat zij edelstenen, metaal en mineralen kunnen bewerken zodat zij als tegen gunst wapens en juwelen kunnen maken voor de goden.
Zo makten de Dwergen de hamer voor ‘Thor’ en zijn hun dus de eigenaren van de edelstenen en mineralen in de aarde.
De eerste Dwergen/Kabouters vond men in de mijnen omdat de Dwergen de mensen probeerden te waarschuwde voor instorting gevaar en ze lijden de mensen naar plekken waar veel ertslagen waren.
(Elke dag een Kabouter - 365 verhaaltjes voor het slapen gaan - Eline Hermans en Cris Di Luca - Zeer leuk boek om uit voor te lezen aan de kleine kinderen – ISBN 9036604036)

Natuur wezentjes
Er zijn vele aardse wezens/geesten, zoals de Kabouters, Gnomen, Trollen, Natuurfeeën, Elfjes.
Deze aard wezen leven in bossen en bergen diep verborgen in spleten in de rotsen en of hoog in de takken van dicht begroeide bomen en of in bloemen velden of onder de grond tussen de wortels van de planten en bomen.
Zij beschermen de schatten van de aarden en verzorgen de bloemen en planten zodat zij mooi bloeien en of groeien, de bloem Elfjes zorgen dus voornamelijk voor de bloemen en zij slapen ook daar in, de favoriete slaap bloem voor een bloem Elfje is de klaproos dit komt omdat deze zijn blaadjes sluit als de zon onder begint te gaan.
Gnomen zijn best aardige en welwillend maar men kan ze beter met rust laten ze kunnen veel schade aan richten als men in hun woongebied komt.
Gnomen leven ook eigenlijk voornamelijk in de bergen en op plekken waar geen mens kan komen, de Gnomen zijn best groot ze kunnen uit groeien tot zo twee en een halve meter en zien er erg mensachtig uit.
Toch zult u veel moeite moeten doen om er één te vinden, zij hebben u al veel eerder door of gezien voor dat u ze zal zien.
Zij beschermen de bergen en rotsen en de dieren die daar leven en soms ook een mens die verdwaald is in het diepe berg gedeelte

Natuur Lucht en Aarde
Onder het element Lucht vallen natuurlijk ook de Elfjes en de Natuurfeeën, men kan ze proberen op te roepen door rozen blaadjes en viooltjes te branden en hierbij een magische Pentagram te tekenen in de Lucht en zo de aanroeping van de Feeën en Elfjes te doen.
Zij worden ook wel Kleine Volkje, de Goede Buren, het Verborgen Volkje, de Onderaardse, de Bosvrouwen, Pixies, Bosnimfen, de Verborgen kinderen van Eva, Veldgeesten, Dwergen, Aardmannetjes en Kobolds genoemd (en vele andere namen dit ligt ook aan het land waarin u zich bevind).
Bijna allemaal houden ze van dans en muziek, de Elfjes bevatten veel magische krachten en kunnen bloeiende akkers laten bloeien of vernietigen of er voor zorgen dat de mens innig verliefd word.
Het woord Elf komt via het franse woord Fee dat terug gaat naar het Latijnse woord Fata (Fatum, dat wat is aangezet, oftewel Lot en Noodlot, Fataal), er zijn dus heel veel en ingewikkelde beschrijvingen of namen voor de Elfen (natuurgeesten) maar allemaal zijn en blijven het wonderbaarlijke natuurgeesten die bij de vijf elementen horen van Water, Vuur, Aarde, Lucht en Geest en wiens gedaante, vorm en kracht de menselijke geest te boven gaan.
Zij werken mee aan de brug tussen de twee werelden, de wereld van het allerdaagse, de menselijk aardse realiteit en de andere wereld de magische en de mystieke wereld van de natuur en het heelal.

Een paar Elfen (Natuur) geheimen
Men zeg dat de Griekse Alant (Lnula Helenium) en Klaver twee ingrediënten zijn van de Elfenzalf.
Rozemarijn en Vingerhoedskruid trekken Elfjes aan.
Laulier trekt goede geesten aan en bied bescherming tegen slechte geesten.
Verbena is voor de Elf één heilige plant, heksen kunnen dit kruid gebruiken bij Sabbath en Esbath vieringen en word ook wel verwerkt in heksenzalf en in liefdesrituelen.
Sleutelbloem (Primula) kunt men planten in de tuin hierdoor lokt u de Elfjes naar u toe, veel zijn geel van kleur en die in de bergen groeien wit, roze, violet of blauw.
Een oude Eik is een zeer geschikte boom voor de Elf om in te wonen, hij is krachtig, wijs en kan heel oud worden als er een Elf er in woon.
Uit de Els kan rode, groene en bruine kleurstof komen die symbolisch staan voor vuur, water en aarde.
Elfjes eten graag van de Lijsterbes (Sorbus Aucuparia), maar dat gaat niet altijd zonder gevaar wand de vogels zijn ook dol op deze boom met zijn mooie vruchtjes en kunnen dus wel is mis pikken en een Elfje verwonden.
Van een Wilg en of een Hazelaar maken sommige Elfjes toverstafjes.
Een Elfenkring is een rij en of een cirkel paddenstoeltjes waar Elfjes graag samen komen om te feesten rond midden nacht.
Een Sjamaan is een persoon die geesten kan waarnemen uit de spirituele wereld en mee kan communiceren (probeer dit niet zomaar, er zitten vele gevaren aan vast).
De Ziel is het onsterfelijke in de mens en is verschillend per persoon, zo komt het naar mijn eigen mening dat er goede en slechte geesten zijn.

…In de schoonheid van de oude Eik en met de zachtheid van de lucht, in het ritme van de zee zweeft mijn vurige hart heel hoog met jou mee …Fly, Fly, Fly

Och, ik heb te veel fantasie …

Amulet & Talisman

Al heel lang draag de mens magische talismannen of amuletten eigenlijk al vanaf de oertijd deze dingen beschermd de drager tegen allerlei invloeden die men kon bedenken zoals het geluk en liefde toe trekken en het weren en of beschermen tegen het kwade.
Tot op de dag van vandaag zijn er echt nog vele die zo iets dragen of in hun bezit hebben.
Een talisman brengt geluk en een amulet beschermt, er zijn er vele uit verschillende tijden en culturen en met dus verschillende doelen.

De Abracadabra drie hoek amulet, hierin ziet u het Keltische woord Abra wat God betekend en het woord Cad wat heilig betekend.
Veel al word dit woord gebruikt als toverwoord, als u de regels telt komt u op 11 uit dat verwijst naar de goddelijke wet.
A is de oerklank en staat voor de adem van God, de letters lopen af zodat het amulet een afwerkende werking kan hebben.
Het is een machtswoord die ‘verdwijn’ betekend, in de middeleeuwen was het een bezwering tegen ziekten.
Als talisman helpt het om magische krachten te krijgen en het geluk aan te trekken en als amulet beschermt het tegen slechte invloeden en of gebeurtenissen.

Het Hoefijzer is een plattelands amulet en werd gezien als de geluksbrenger.
Het koude ijzer zou boze heksen af weren en de halve cirkel symboliseert de maansikkel één zeer traditioneel magisch symbool.

Tree Of Live, De Levensboom is in vele culturen een vertrouwd symbool, een symbool voor groei en genezing.
De boom verenigt hemel en aarde, en neem een bijzondere plaats in bij vele culturen zoals bij de Druïden, Babyloniërs, Hebreeën, Grieken, Chinezen en de Noren.
Als talisman geeft het innerlijke en uiterlijke groei, genezing en kans om een hoge leeftijd te halen.
Als amulet beschermt het tegen groeistoornissen.
Bomen staan voor de magie en kwaliteiten van de natuur.

Het Heptagram (De Zevenhoek-Geheimzinnige ster), deze Zevenhoek ster is gewijd aan de liefdes godin Venus, men ken Zeven kleuren, Zeven dagen, Zeven planeten, Zeven oerklanken.
Zeven is de magische en heiligste getal zo als eerder al is vermeld is het een combinatie van de heilige Drie (Geest) en de Vier van de natuur elementen (aardse), het hectogram verwijs naar de totale mens het goddelijke van de ziel en het aardse van het lichaam.
Dit is een talisman om liefde en vriendschap te behalen en schoonheid en aantrekkingskracht uit te zenden.
Zie hier niet de Davidster in deze heeft Zes hoeken en het Heptagram Zeven,
A,Sunday-Sun, B, Tuesday-Mars, C, Thursday-Jupiter, D, Saturday-Saturn, E, Monday-Moon, F, Wednesday-Mercury, G, Friday-Venus.

Het Guatemala poppetje(s), tegenwoordig in kleine ronde doosjes verkrijgbaar in de Wereld winkels (http://www.wereldwinkelridderkerk.nl) , deze poppetjes nemen iemands zorgen weg.
Ze zijn zowel los verkrijgbaar als dus in doosjes, een aantal heb ik wel is gegeven aan vrienden van me en zelf heb ik er ook 2 gekregen, aan mijn kinderen heb ik ze ook gegeven zodat zij voor het slapen gaan hun bezwaren kunnen vertellen aan de poppetjes en dan rustig kunnen gaan slapen wand een kind durf niet altijd maar alles eerlijk aan zijn ouders te vertellen
“Hier zijn enkele kleine mensjes voor jou gebracht, zodat je goed kunt slapen vannacht”.
“Stop ze aan het einde van de dag onder je kussen, en laat hun al je zorgen sussen”.
Boneguinhas da Sorte (gelukspoppetje), deze poppetjes worden in Brazilië gemaakt, als je het op je hart draagt geeft het gezondheid, in je portemonnee geef je minder geld uit, in de auto biedt het bescherming en hihi in je broekzak dan ontvang je veel passie.

PTSS (Posttraumatische stress stoornis)

Wat is PTSS, men heeft iets ernstig meegemaakt en dat levert in het dagelijks leven veel stress op en kan het dagelijks leven dus ernstig verstoren.
Onder een ernstige trauma plaatst men bijvoorbeeld een verkrachting, aanranding, overval, vliegtuig ongeluk, oorlogsgeweld, ernstige mishandeling (seksueel, incest), ontvoering, brand, auto ongeluk.
Soms krijgen mensen pas na maanden of jaren last van de traumatische ervaring, dit is vooral bij slachtoffers van incest en mensen met oorlogservaringen.
De verschijnselen van PTSS wisselen elkaar af dan heeft het slachtoffer last van emotionele verdoving en of gevoelloosheid en dan weer herbelevingen, nachtmerries en concentratieproblemen.
Als men een herbeleving ondervind kan het slachtoffer de gebeurtenis herbeleven in beeld, geluid, kleur en geur.
Men heeft dus last van steeds terugkerende herinneringen en gedachten aan de (trauma) gebeurtenis dit kan gepaard gaan met angstreacties, ademhalingsmoeilijkheden, hartkloppingen, trillen, zweten, verkrampt zijn en huil buien.
De meeste mensen kunnen na een traumatische ervaring het wel verwerken maar sommige mensen dus niet die blijven last hebben van de angst en de bovenstaande symptomen.
Een belangrijke rol hierin is de aard, ernst en de duur van het trauma en de machteloosheid die men heeft gevoeld en of doodsangst die het heeft doorstaan.
Leren leven met PTSS betekent veel pijn en verdriet hebben, veelal krijgen deze mensen problemen in hun relaties, werk en functioneren en kunnen zo in een isolement terecht komen.
Deze mensen hebben veel rust nodig en het kan helpen de trauma gebeurtenis van zich af te schrijven met alle gevoelens en gedachten die er bij op komen als men schrijf, praten er over kan ook helpen maar niet alle slachtoffers lukt dat, ook hier gaat veel vertrouwen en kracht in zitten en juist tegen vrienden en of familie durven deze mensen de trauma niet te vertellen.
Mensen die PTSS hebben moeten zich zelf verzetten en proberen een vertrouwde dagelijkse routine te krijgen, gezond eten en dingen zoeken waar ze afleiding in vinden bijvoorbeeld te gaan sporten, bos wandelen, fietsen of zo als ik zelf doe internetten.
Medicijnen worden ook wel voor geschreven zo als een antidepressiva.

…Borderline (Persoonlijkheidsstoornis, E.R.S.)

Het lijk wel of de medische wereld steeds meer een afkeer krijg tegen deze veelomvattende persoonlijkheidsstoornis, nu heeft men het weer E.R.S. genoemd en dat betekent Emotionele Regulatiestoornis maar het komt dus gewoon op het oude neer het borderline persoonlijkheidsstoornis.
Een borderline patiënt heeft vaak last verschillende symptomen en was voor de psychiatrische wereld moeilijk in te delen, het ontstaan van de naam borderline (grens) werd in eerste instantie onder verdeeld in neurose en psychose maar inmiddels is de omschrijving van deze stoornis beter geworden, wel zijn er de 9 kenmerken die bij de borderline benoemd worden.

Verlatingsangst
Extreme angst om verlaten te worden door partner, familie en vrienden toch hebben zij grote behoefte aan intieme relaties maar zijn er tegelijkertijd bang voor.
Op neutrale uitspraken en of acties leggen of zien ze snel als een persoonlijke afwijzing, wel leg een borderliner makkelijk contact.
Alleen zijn is moeilijk voor ze en kan ze zelfs paniek brengen.
Impulsiviteit
Een borderliner kan heel erg impulsief zijn in haar of zijn reacties op gebeurtenissen en handelen ook daar naar en pas erna gaan ze nadenken er over.
Dit gedrag is moeilijk te veranderen het ligt vast in hun psyche en zij zullen het snel zien als onbegrip naar hun toe.
Een borderliner stort zich vaak op iets zonder eerst goed dus er over te denken dit kan gevaarlijk zijn daar men zich misschien te buiten kan gaat aan alcohol, drugs, eetstoornissen, medicijn verslaving en ook woede uitbarstingen kunnen erbij horen.
Stemmingswisselingen
De stemming van een borderline kan snel omslaan van heel vrolijk naar intens verdriet hierbij kunnen flashbacks en of herinneringen naar boven komen.
Men kan wel zeggen dat de borderliner overgevoelig is en kan van een onschuldige opmerking dus compleet omslaan naar een woede uitbarsting of somberheid, gespannen en of in angst gaan.
Zwart-Wit denken
De wereld van de borderliner is ingedeeld in uiterste, zwart-wit, goed-slecht, mooi-lelijk, alles-niets, zij zien haast niet de grijstinten.
Identiteitsproblemen
De borderliner heeft meestal weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld en zijn gevoelig voor opmerkingen daar over.
Zij denken snel dat ze een buitenstaander zijn en twijfelen over wat ze zullen gaan doen en wat ze moeten doen met hun leven.
Automutilatie (Opzettelijke zelfverwonding)
De boderliner kan last hebben van automutilatie dit betekend dat men zichzelf met scherpe voorwerpen besnijd in armen en benen en of zichzelf branden met sigaretten.
Ook de gedachten aan zelfdoding komt voor bij de borderliner en naar schatting pleeg 9% ook daadwerkelijk zelfmoord, zij doen dit vaak in periodes dat ze zeer depressief zijn of in een psychose zitten.
Dissociatieve verschijnselen (Psychotisch)
De borderliner kan momenten van vervreemding hebben dat is het gevoel er niet echt te zijn of een sterk gevoel van innerlijke leegte zij weten dan soms echt niet wat ze gedaan hebben en of hoe ze ergens zijn gekomen.
De borderliner kan psychotisch worden, in de war zijn of achterdochtig zijn en stemmen horen.
Deze verschijnselen kunnen enkele uren, dagen maar ook maanden duren, gelukkig zijn er medicijnen die dit probleem kunnen behelpen en of in de hand houden.

Het is moeilijk te herkennen wand deze mensen kunnen succesvol en sociaal overkomen door hun spontaniteit en het gemak waarmee ze contact leggen en zo blijven de onderliggende angsten verborgen.
Veel al gaat deze stoornis gepaard met andere psychische problemen, angststoornissen, eetstoornissen, posttraumatische stress en depressie.
Een borderliner heeft veel teleurstellingen, mislukkingen en veranderingen van werk relaties en of hobby’s door gemaakt
Hierdoor kan een borderliner in een isolement terecht komen en gaat het alleen maar slechter met de persoon.

Ik zelf heb PTSS en trekken van Borderline, het is niet zo dat je echt alle 9 symptomen moet hebben om een borderliner te zijn.
Ik doe bijvoorbeeld niet aan zelfverwonding , wel heb ik al meerdere psychoses gehad.

…Ik ben wie ik ben.
Ik ben zo als ik ben, met al me voor en al me tegen, ben zo veranderlijk als het weer vaak schijn de zon en zo is er regen.
___________________________________

Het verleden...

Het verleden kun je niet weg vagen
je zult het voor altijd met je moeten mee dragen, ook al is het zwaar
de krachten van het verleden zijn onvoorstelbaar en je vergeet het niet zomaar

Het verleden voelt raar, je kunt er niks tegen doen
door het verleden wordt je hard geraakt, en voel je je helemaal verloren door het verleden wil je soms opnieuw worden geboren

Made by Amy Rainbow <3

_________________________________________________________________

MM&BB